Monday, July 5, 2010

Elizabeth ja Doris

Vahelduseks ka lastest ja nende tegemistest.
Elizabeth on suur ja iseseisev. Päevad läbi tormavad Marjaanaga ringi. Hommikul kell 9 klopsib naabriplika juba uksele ja akendele. Õnneks nüüd ainult Elizabethi aknale. Roosa magab õues ja nii ei aja ta meid ka oma haukumisega üles kui kopsimine hommikul algab. Seda, mida nad päevad otsa teevad, ma ei teagi. Hommikuti käime rannas tihti, pealelõunal käivad lapsednaabritega rannas. Õhtuti on meie juures ja kisavad jubedalt ja jooksevad. Aldol olla vahepeal 2 nädalat sellest jurast pea valutanud, aga no keegi ei kuula ka ju mis räägitakse. Pealegi on lõunamaine temperament suht talitsematu asi. Siinkohal tahaks siiski öelda, et tegelikult on Marjaana väga meeldiv ja viisakas laps. Ka on ta õpetanud Kaku kreeka keeles lugema ja natuke ka kirjutama. Kõik oma vanad kooliraamatud ja töövihikud vedas ta igal juhul siia ja nendega tegeletakse. Ilmselt meeldib talle kui suuremale ja targemale tähtis olla ja näidata, kui tark ta on. Tuleb ainult kasuks!
Keeleoskusest veel nii palju, et ega Elizaberh palju pole õppinud. Vahest ma kuulen neid midagi jahumas aga need on ikka üksikud sõnad. Üks õhtu üllatas ta mind sellega, et möödaminnes mainis mingile külaplikale et "orea potilato" mis tähendab ilus jalgratas ja eile kui läksime pitseeriasse jäätist sööma plikadega, siis ta istus jalg üle põlve lauda. Ja kui tuli Mike ja istus maha siis küsis väga küsiva ja tõsise näoga Mikelt "Ti kanis Mike?" mis tähendab, et kuidas läheb. Mike' juures jäätist ostmas käib ta muidugi tihti ja saab hakkama. Ja saia käib ka ostamas ise ja vabatahtlikult. Neid kõiki asju oskab ta ka kreeka keeles küsida. Samuti numbreid umbes 50ni ja mingeid sõnu veel. Samas on vahest tunne, et enne õpib Marianna ära eesti keele. Mingeid sõnu ta igal juhul teab.
Dorisest on ehk isegi rohkem rääkida, sest ta viibib kogu aeg kõrval. On teine igati asjalik ja keerab pahandusi kokku iga päev ja kogu aeg. Küll sööb õues kassidega samast kausist riisi ja konservi, küll kallab kõik veekausid ümber toas ja õues, küll tassib ämbriga vett voodisse ja on kuri kui ei lubata. Siis jälle sööb kassikrõbinaid kassi kausist ja kaabib mulda lillepotist. Poes krabab kohe kuskilt peotäie sokolaadi ja jookseb kiljudes ukse poole. Suure vaevaga need kätte saades ja riiulile pannes on ta muidugi juba uue sülemimi hankinud ja sama kordub. Siis ta muidugi pakub kogu oma varandust kõigile poesviibijatele ja lõpuks ikkagi kiljub veel korra nii kuidas jaksab, sest peab oma asjadest loobuma. Õnneks on kreegid väga lapsesõbralikud ja neid selline asi ei kõiguta.
Doris on igal pool mujal ka väga aktiivne. Siinne elu on teda kõvasti sotsialiseeriud. Kui ta tänaval vankrist välja lasta, siis ta tormab kohe mööda tänavat kuhugi suunas midagi tegema. Karjub kõigile jassu või hällou. Ise kogu aeg seletab midagi ja naerab ja on rõõmus. Mis puutub rääkimist, siis seletab ta midagi pidevalt ja kogu aeg. Ja on selle üle rahul ja naerab ja kiljub jutu keskele. Sõnavara on ka juba väga lai. Ilmselt kuni 100 sõna ja kohati ka paarissõnad. Põhiliselt räägib ta seda, mida näeb: aua on, kiisu on, kiisu tudub jnejne... Samuti oskab ta öelda, kui ta midagi tahab. Näitks küpsist, banaani, kommi, juua, süüa. Vahest kui ei oska nime panna, ütleb lihtsalt "seda" ja näitab käega. Aldot kutsub issiks ikka enamasti aga vahest karjub teisest toast "Aldoooo!!!"
Mis siis veel...aaa no muidugi ujuda meeldib ja rannast lahkume alati suure kisa saatel. Vees ei lase ta end häirida kui vee alla korra kaob või vesi silma läheb. Rassib aga sügavamale ja vehib käte ja jalgadega. Õhtuti kui ma tööl olen, siis Aldo jalutab vahest Dorisega mööda. Siis ta alati krabab käest kinni ja tirib mind 40 meetrit edasi pitseeriasse jäätiseautomaadi ette ja siis kiljub korra kõvasti. Enamasti saab ta jäätise tasuta. Kui jäätis käes, siis pöörab ringi ja rohkem sinna asja pole.
Unega on meil ka kõik OK. Elizabet magab kuskil 11ni ja Doris 10ni. Mõlemad ilusti 12tundi. Lõunal magab Doris 3 tundi. Võtab oma piimapudeli ja luti, hüüab tudumämmi ja jookseb ise voodisse ja viskab pikali.

No comments:

Post a Comment