Tuesday, April 27, 2010

Elu proosalisem pool


(Pildil esikohal marides Maria köögist - Egeuse odav vääriskala.)
*****
Pole ühelgi päeval siin istunud nii pikalt kodus kui täna. Päike on pilve taga ja silmapiiril valitseb hämarus. Räbal ilm. Tõsi, internetki on meil esimest päeva, eks seegi on ajutiselt tuppa sundinud.
Raha sai jälle otsa, aga see pole mingi uudis...
Äsja helistas pikalt Visna, rääkisime vist oma tund aega, mõistagi Tallinna kulul. Visna mõtleb Filipiinidest ja puuris kohanemisküsimuste asjus. Temaga jutuajamise järel mõistsin, et inimesi võib ehk huvitada ka meie elu praktilisem pool.
Kümne aastaga (euro tuli Kreekasse vist 2000 või 2001) on elu ca 30-35 % kallimaks läinud. Ise olin esmakordselt Samosel 2004, sellega võrreldes on kasvu vähem, võibolla 10-15 %. Kõige rohkem tõusiski hinnatase koos euroga. Kõik asjad, mis maksid varem drahmides ca 30-50 eurosenti, said hinnaks üks euro.
Ometi, viimase 1,5 aastaga on ühtteist ka odavnenud. Kui 2007-08 maksis kõrtsis liiter lahtist veini 8-10 eurot, siis meie külas on see hinne 6. Üldiselt näitab veini hind üsna hästi kogu söögikoha hinnataseme kohta. Mullu maksis kann õlut 2.50-2.80, tänavu 2.
Samas, väike kala on kallis. Grillitud anshoovis, sardiin ja marida maksavad siin 6 e taldrik, neli suve tagasi maksin Saroonides 3-4. Muu söök on taskukohane, kallimad praed võivad meil maksta 10 e ringis. Õnneks armastan ma lambaliha ning seda saab siin erinevates variatsioonides.
Toidupoes on hinnatase meiega võrreldes vast 20 % kallim. Liitrine söögijogurt maksab 45-50 krooni, 1,5 L piim 30 kr, juustukilo hind kõigub 75-150 kr vahel. Pagariäris maksab sai 90 senti või 1 euro ehk siis 15 kr kandis. Sai on suur ja värske, ei mingeid viile. Tomat maksab 22-30 kr kilo, kartul 13-25 kr.
5 L pakk veini maksab (säästuvein 120 kr) 140-160 krooni. Väiksed, valgetesse 0,5 L õllepudelitesse villitud kohalikud veinid maksavad 1,3-1,6 eurot ehk 20 krooni ringis. Õlu maksab poes 7 kuni 14 krooni, tänaval kioskist ostes võid maksta 16. 9 eur suur purk on normaalne Austria õlu, aga üldiselt valitseb Amstel.
Elektriarvet pole veel saanud, internet tuleb 30 eurot kuus (465), mobiili puhul kasutame kõnekaarte - kõige odavam 5 eurot. Kütus on tõusnud 1,1 pealt (2005) 1,5 ja 1,6ni. Bensiini kulub siiski vähe, sest vahemaad on väiksed. Vaid käigud Karlovassi (20 km) söövad kütust.
Ka sigaretid on kallinenud. Pakk maksab 2,5-3,5 e. Suur osa mu tuttavaid eelistab 25 suitsuga pakis Stuyveasanti, maksab 2,70. Aina enam on hakanud meile tunduma, et oleme Marioniga ainsad kaks siin külas, kes peale laste suitsu ei tee. Kui Marion läks kõrtsi esimest korda proovipäevale, pani omanik Maria ta ette suitsupaki, et asju arutada. Ja oli imestusest põrmus, kuuldes, et too ei tõmbagi. Kui aasta tagasi 1. juulil hakkas kehtima suitsetamist keelav seadus avalikes kohtades, siis siinsete hinnangul ainus koht, kus suitsetamine lakkas, oli Ateena McDonalds. Enne tehti sealgi, nii nagu tehakse tänini poes, ametiasutuses, haiglas, bussis jne.
Üleeile aga kinkis teine omanik Manolis (Maria vend) mulle teokarpidest palvehelmed, sest kõigil Kreeka meestel, kes suitsetamise on maha jätnud, peavad need olema. See on mu armsaim suveniir, ääretult kaunis. Kõige kallim - loomulikult, on Marioni kingitud raamitud kass-Freddy pilt. Nüüd olime ka poliitiliselt korrektsed.
Lõpetuseks lugu, mille rääkis Mike, kui läksin paar päeva tagasi tema pizzasse. Küsisin majandusraskustes Kreeka uudiste kohta ja ta rääkis: Ateenas on suur skandaal. Üks sealne politseinik oli tööst vabal ajal teinud mingis klubis õhtuti erootilist tantsu ja striptiisi. Raske aeg nõuab julgeid otsuseid.
Ühesõnaga - saatke raha. Aldo Maksimov (1100323644)

No comments:

Post a Comment