Wednesday, May 12, 2010

Suits Samose kohal




Inimeste kursishoidmine siinse eluga on jälle pisut soiku jäänud. Peamiselt kuna kuumus võtab igasuguse mõtte ja kõnevõime, teeb loiuks ja laisaks. Viimased nädal aega umbes on iga päev üle 30 kraadi sooja. Täna oli keegi kuskil näinud kraadiklaasi, mis näitas 35. Isegi kreegid ise istuvad juhmide nägudega ja ütlevad, et nüüd on aeg ujumas käima hakata. Ise nad küll veel ei lähe, aga ei vaata lihtsalt enam viltu nende peale, kes seda teevad. Mina ikkagi veel ei käi. Vahepeal natuke, aga iga kord leidsin tõestust sellele, et pole veel piisavalt hea. Otsustasin hoopis iga päev jäätist sööma hakata. Eelkõige kuna Pizzerias võeti kapist välja eriti head jäätist tootev aparaat. Kehakaalule see ei ole mõjunud, keegi hoopis eile ütles, et olen alla võtnud. Tõenäoliselt on see seepärast, et siin ei taha väga tugevat ja rasvast süüa. Samas on müsteerium, et miks kõigil kreeka naistel on jube suur tagumikkkkk??? Sel teemal olen ma olnud sunnitud diskuteerima kõigi meie resto püsikatega, kes iga päev meil tänava ääres istuvad ja igapäevast veini või teed joovad. Vastust pole leidnud...Kummaline, sest süües enamasti kala ja juurikaid võiksid nad kõik modellimõttu olla ju. Üks päev küsisin Mike'lt, et kuidas on võimalik, et kreeklased on Euroopa pikima elueaga inimesed. Olin seda kuskilt varem lugenud, aga peale seda, kui külastasime üks päev naaberküla surnuaeda, sai selgeks, et tegu pole liialdusega. Kõik inimesed olid elanud üle 80ne ja enamasti isegi üle 90. Arvestades, palju nad suitsetavad, siis on see hämmastav. Oliiviõli ja väga head juurviljad, eriti tomat ning õhk ilmselt...kõik kokku.
Mike arvas, et tegu on just sellega, et süüakse palju värsket ja kala.
Mis puutub suitsetamisse, siis see hakkab juba muutuma suureks probleemiks. Igal pool, kus ma olen, on konihais. Tööl ei saa jakki ka nagisse panna, kohe on konikas küljes. Tööl köögis on nii, et Maria, kes on nii kokk kui omanik, omab seal kolme tuhatoosi umbes 10 ruutmeetrise liikumisala peal. Üks on laual, kus ta paneb toidud taldrikule, hakib ja küpsetab. Teine sellest kahe meetri kaugusel, kus kohvi teeme ja siis kolmas sellest taas kahe meetri kaugusel jäämasina peal. Sealt edasi juba restoruumides kohe esimese laua peal ja edasi kõigi sees olevate nelja laua peal. Iga päev, kui kell kuus tööle tulen, on need konidest pungil ja näevad välja nagu siilid. Tihti unustavad nad suitsu tuhatoosi põlema ja siis see vindub seal vähemalt kümme minutit, kuni kustub. Aegajat on Marial köögilaual olevas tuhatoosis korraga kaks põlevat suitsu, sest olles tuhatoosist meetri kaugesel läheb meelest, et üks juba põleb ja paneb teise veel.
Nädalavahetusel käisin väljas. Üsna mitut kohta sai külastatud. Vahepeal kolme inimesega vesteldes pidin otsad andma, sest kõik kolm mu ümber ringis tossasid ketti. Kohalik ööklubi Bidhari on nii tossune, et tuleb käsikaudu liikuda. No ja loomulikult on igal baarmenil koni suus. Isegi meie külapoes on letil konidest pungil tuhatoos. Tean Ormoses kaht inimest, kes ei suitseta, ülejäänud teevad vähemalt 50 suitsu päevas. Õnneks on neile välja mõeldud 25 suitsuga pakid. Nad ise ei tule muidugi selle pealegi, et see võiks kedagi segada.
Naabrimeees käis üks päev meil aitamas kodus elektritööd teha. Sadas sisse koni peas. Ma jooksin aknaid avama ja ruhatoosi viima. Vaatasin õudusega kuidas ta koni Dorise pea kohal hoiab, pikk tuhalont rippumas. Seega pole sest EU suitsuseadusest siin midagi kuuldud. Ainus koht, kus seda Kreekas järgitakse on McDonalds. Seega suitsetasid nad varem ka seal...
Aga on märgata progressi. Mike vahetas sigarettide suitsetamise suitsukeeramise vastu. Esiteks, et need lihtsalt tuhatoosis ei kärssaks kuna ta ise jookseb klientide vahet, teiseks ehk saab nii ka pisut tõmbamist piirata.
****
Pühapäeval saabub Aldo isa. Palusime võtta poest kaasa paki 20 % hapukoort ja ühe Eesti õlle Mike'ile. Musta leiba ei tahagi eriti. Õnneks on ka auto nüüd enam-vähem korras, nii saab mõõda saart ringi sõita. Isegi loodaks jõuda mõnda kohta, mis on käimata-avastamata, eriti saare idaosas.

3 comments:

  1. Dorisel päikesepistet ei karda, et iga pildi peal palja peaga? Mõnusalt neeger on küll juba ja paadi pildi peal tundub oluliselt kogukam ka olemakui siitmailt teda mäletan :D

    ReplyDelete
  2. No ta kisub ära mütsi pidevalt. Aga jah, puruun on küll ja paks ka. No ja endiselt karjub ainult mämm-nämm ja suu käib peas pidevalt.

    ReplyDelete
  3. Teibiga ümber pea... :D? Ega Dorise kaalumisvõimalust pole jah? Viska poes puuvilja kaalu peale :D Või mine käi seal titekaupade poes, seal kindlasti kaal ka müügil :D Mõõdulint on? Pikk on?

    ReplyDelete