Saturday, May 15, 2010

Arhipelaagis valitseb endiselt rahu


**Kirjutab Aldo, aga rohkem Marionist**
Nii kui Eesti ilm rekordeid asus lööma, läks meil pilve. Eile sadas vihma ja see oli nii meeldiv! Esimesed hordid turiste meie kõrvalkülla Kamposesse ja pisut ka meie Ormosesse sellest ilmselt rõõmu ei tunne, kuid teatavasti maksavad välismaised kindlustused pilvepäevad kinni. Tore küll.
Viimase kolme nädala jooksul on meid tabanud üks pikk ja kaks lühikest elektrikatkestust. Pikem kestis varahommikust õhtuni, lühemad ca 3-6 tundi, terve "maakond" (ca 4000 inimest) seega valgustamata. Kannatavad ka kõrtsid, kus siiski on olemas keskmised gaasikeetjad (mitte pliidid). Saksa turistid Marioni töökohakõrtsis uurisid viimase lühema õhtuse katkestuse ajal, et kas elektrikud on ka streikima hakanud... Igaks juhuks oleme varunud küünlaid, gaasikeetjat veel mitte. Kuid on lähemas plaanis kuna sellega on ka mõistlik hommikukohvi keeta.
Endast kirjutada palju pole, sest kui olen kodus, hoian lapsi või teen tööd, 14st 18ni on mul justkui vaba aeg. Doris (1,4) räägib omas pudikeeles raevukalt asju, pannes kõikide sõnade lõppu -di (näiteks kukkudi kui maha kukub). Ütleb tsauu ja aitäh. Elizabeth (5,10) astub samme iseseisvaks eluks. Kui siia tulles küsis enne vanniminekut, et kas riided peab ikka ära võtma, siis nüüd teda kodus enne kella 21 eriti ei näe. Lõunale sageli ei jõua. Lisaks naabri-Marjaanale on siginenud teised tüdrukud, ka naabri Orfeasega mängitakse jalgpalli. (Lõin ainult ühe punkti, ütles ta eile mitte väga kurvalt).

Loodus vohab kõikjal, ikkagi mai mesjats. Miks Samos on oluliselt rohelisem kui enamus Kreeka saari? Sest kahes kõrgemas ja massiivsemas mäes on vesi, mis ojadena toidab suuremat osa saarest. Otsin raamatut Kreeka taimestiku ja maitsetaimede kohta (viimane kindlasti olemas), oleks hea teada lõpuks ka, mille keskel sa elad. Kuigi 85 % puudest on ümberringi oliivipuud, küpresse on lõunapool vähe, keskel ja põhjas rohkem. Aga on veel metsik hulk lilli ja herbste.
PS! Tegin midagi sellist, mida vaevalt Eestis uskunud oleksin. Kamposest edasi km elab suure osa aastast hollandlane Aaldert, kes on (jätkan ingl. k): zen body-wellness treener (programm sisaldab: physical fitness, relaxation, souplesse, vital energy). No mõtlesin et lapsekäru lükkamise ja lokaalis jalasirutamise vahel võiks teha ka midagi muud keha harivat. Praegu tunnen, et zeni meest minust vast küll ei saa, aga mu paiguti haigele seljale mõjub see hästi. Aaldert on väga meeldiv keskealine mees, rahuliku ja sugugi mitte segase filisoofilise pealetungiva juraga. Juunis sõidab korraks Samoselt Itaaliasse veteranide karate MMile. Kirjutan temast kunagi veel, ka Marioniga on tal väga hea klapp, kui Aaldert käib Maria juures oma rohelist teed joomas ja lobisemas. Ta mult tunni eest raha ei võta, teeb paralleelselt kõrval harjutusi ja näitab ette.
HAA! Turiste teadupärast napib. Maria käsutas eile Manolise ja Marioni Estiatorio lauda kliente mängima, et hõre jalutav tänaval mööduv rahvas näeks, et siingi elu käib. Mängisid 4 tundi kliente ja klatsisid külaelu, aga villa oli vähe. Sisukas tööpäev niisiis. Tegelik hooaeg peaks kalendaarselt algama tänasest ehk 15. maist.
FOTOD: Ülemisel pildil Samose väike vend Samiopoula. Inimesi seal ei ela, on vaid üks kirik. Alumisel fotol Karlovassi sadam pildistatud mullu lahkudes laevalt. Näha on roheline Samos oktoobrikuus, mäe otsas asub kirik.

5 comments:

  1. Lubage parandada, aga minu mäletamist mööda su võsuke siiski 1.3 alles, mitte 1.4. Või käib kreekas aeg kiiremini ;)

    ReplyDelete
  2. Kuna aastas on 12 kuud, siis kui vana ta on näiteks 11 kuuselt - 1,11...)))?? Üritasin matematiseerida.

    ReplyDelete
  3. Ma mõtlesin selle peale ka, aga siis ei oleks Kaku ka 5.10 :D
    11-kuuselt on ta 11-kuune :P

    ReplyDelete
  4. Oehh, sa ajad mind segadusse... Olen öösel vaid ühe tunni maganud, ei oska enam kosta.

    ReplyDelete
  5. No esmase vaate ürtidest annab ju see kui peksta guuglisse "greece herbs" või siis "greece flavors" a samas tean omast käest, et suurema huvi korral ei ole mitte ühest netilehest kasu.Mis aga zeni puudutab, siis mu meelest eeldab see suurt annust lapsemeelsust ja kui see olemas jutub olema siis võid ühel päeval avastada, et oled kogu elu elanud nagu zen-budist.Eestikeelset kuulamist: http://www.ylikool.ee/et/13/alari_allik Parimat, Jaan

    ReplyDelete